Сапаны бақылау
Азық - түлік өндірісі-өте жауапты іс. Қолданыстағы салалық санитарлық ережелерді, техникалық регламенттерді, стандарттарды және шығарылатын бұйымдардың қауіпсіздігін реттейтін басқа да заңнамалық актілерді қатаң сақтау қажет.
Өндірісті жоғары деңгейде қатаң бақылауды қамтамасыз ету үшін әрбір кәсіпорында аттестатталған өндірістік зертхана жұмыс істейді.
Олардың әрқайсысы не істейді?
Нан-макарон-кондитерлік комбинатында тек сынақ зертханасы ғана емес, сонымен қатар шикізатты, орауыш материалдарды, жартылай фабрикаттарды, дайын бұйымдарды, таңбалауды, Үй-жайлар мен қоймалардағы температуралық-ылғалдылық режимдерін, бактерицидтік шамдардың жұмыс режимдерін және т.б. бақылау жұмыстарын жүргізетін микробиологиялық зертхана бар.
Штатта жоғары білімі мен жұмыс тәжірибесі бар білікті мамандар: зертхана бастығы, инженер-технолог, инженер-химик, инженер-микробиолог, зертханашы. Нақты жедел әрекет ету тобы!
2006 жылы ҚР СТ ISO 9001-2016 сапа менеджменті жүйесі енгізілді. 2015 жылы ХАССП тамақ өнімдерін қауіпсіз шығару рәсімдері әзірленіп, СМЖ-ға интеграцияланды, өндірістік бақылау бағдарламасы тиімді жұмыс істейді.
«Карагандинский мелькомбинат» ЖШС аумағында аккредиттелген сынақ зертханасы орналасқан, ол кіріс шикізатының және дайын өнім шығарудың сапасын бақылауды жүзеге асырады. Сынақтарды жоғары білікті мамандар жүргізеді. Зертхана «INFRANEO» «SDmatic», «Spectra Star» сияқты заманауи экспресс анализаторлармен, өлшеу аспаптарымен жабдықталған.
Зертхана мамандары физика-химиялық көрсеткіштерге, органолептикалық көрсеткіштерге сынақтар жүргізеді, сондай-ақ ақуыз, талшық, фосфор, уреаза белсенділігіне шикізатты сынау, май және басқа да химиялық көрсеткіштерді анықтау бойынша Қарағанды облысы бойынша жалғыз зертхана болып табылады.
Өндірістің барынша тиімділігін, орнықтылығын, сондай-ақ өнімнің сапасы мен қауіпсіздігі стандарттарын сақтауды қамтамасыз ету үшін "Агрофирма Курма" ЖШС кәсіпорнында "АГРОЭКСПЕРТ" ветеринариялық зертханасы жұмыс істейді және үнемі орындайды:
- Мал азығын, шикізатты уыттылығы мен патогендік микрофлорасына тексеру.
- Патогендік микрофлораға жұмыртқа мен жұмыртқа өнімдерін зерттеу.
- Құстарды бактериологиялық және вирусологиялық зерттеу:
- Құрма агрофирмасының аумағындағы барлық объектілерді дезинфекциялау сапасын бақылау.
Медео ПКФ зертханасында шошқалардың денсаулық жағдайын бақылау және аурулардың алдын алу жүзеге асырылады. Білікті мамандар органолептикалық көрсеткіштерді зерттеу-шошқа етінің сыртқы түрін, түсін, иісін және құрылымын бағалау, бұл сапа стандарттарынан кез келген ауытқуларды анықтауға мүмкіндік береді. Ет пен ет өнімдерінің қауіпсіздігін растау үшін радиациялық фон анықтаумен бірге бірқатар талдаулар жүргізіледі.
Зертханадағы мұндай жүйелі зерттеулер өнімнің жоғары сапасына кепілдік беріп қана қоймай, тұтынушыларға ұсынылатын өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз етеді. Бұл қауіпсіз және сапалы тамақ өнімдерін өндіруге арналған, нормативтер мен стандарттар қатаң сақталатын, кәсіпорындағы сапаны қамтамасыз етудің жалпы жүйесіндегі маңызды буын.